Ce este plasticul din amidon de porumb?

Ce este plasticul din amidon de porumb?

Plasticul din porumb este fabricat din acid polilactic (PLA), care este un substitut al plasticului, obținut din amidon vegetal fermentat. Acesta devine o alternativă populară la plasticul tradițional, care este derivat din substanțe chimice pe bază de petrol.

Diferitele utilizări ale acidului polilactic ar putea fi o modalitate de a reduce amprenta de carbon lăsată de materialele plastice pe bază de combustibili fosili.

Plasticul din amidon de porumb este un produs alternativ la plasticul pe bază de petrol. Acesta are aceleași caracteristici, dar plasticul din porumb este fabricat din polimeri de amidon de porumb, o resursă biodegradabilă și regenerabilă. Seamănă cu plasticul pe bază de petrol, dar poate plasticul din porumb să reducă dependența noastră de petrol?

Cererea de produse ecologice a dus la o industrie în creștere pentru fabricarea plasticului din amidon de porumb. Multe țări din întreaga lume au interzis utilizarea pungilor de plastic tradiționale, pe bază de petrol, astfel încât acidul polilactic (PLA) este pregătit să joace un rol important ca înlocuitor viabil și biodegradabil. Dar este acesta cu adevărat benefic?

 

Ce este plasticul din amidon de porumb și polimerii din amidon de porumb?

 

Potrivit Wikipedia, amidonul de porumb este amidonul care provine din boabele de porumb. Amidonul este un polimer natural, organic, al glucozei, iar polimerul amidonului de porumb se obține din endospermul bobului și este utilizat în mod obișnuit în prepararea alimentelor. Polimerii sunt molecule cu lanț lung care au o unitate de bază repetitivă.

Polimerii din amidon de porumb sunt folosiți pentru a produce materiale bioplastice și pot fi folosiți, de asemenea, la fabricarea airbagurilor. Polimerii din amidon de porumb sunt polimeri care sunt fabricați din alchene care sunt amestecate cu amidon de porumb. Acest lucru îi face ușor biodegradabili și, prin urmare, pot fi utilizați ca alternativă ecologică la materialele plastice pe bază de produse petrochimice.

Bioplasticele sunt, de asemenea, cunoscute ca materiale plastice organice, deoarece sunt derivate din surse regenerabile de biomasă, cum ar fi porumbul. Bioplasticele pot fi fabricate din subproduse agricole sau deșeuri agricole și reprezintă o modalitate excelentă de a reduce amprenta de carbon. Sursele regenerabile de biomasă, cum ar fi uleiurile și grăsimile vegetale, amidonul de porumb, paiele, deșeurile alimentare reciclate, așchiile de lemn și rumegușul, sunt folosite pentru a produce materiale bioplastice.

Pe de altă parte, materialele polimerice sintetice sunt produse din petrol, ceea ce poate fi scump, în funcție de prețul petrolului și, bineînțeles, nu este durabil.

Porumbul este cea mai ieftină sursă de zahăr disponibil în comerț și, de asemenea, cea mai abundentă. Plasticul din amidon de porumb a devenit foarte popular ca înlocuitor al materialelor plastice tradiționale, deoarece este mai ecologic.

FDA a aprobat utilizarea acidului polilactic (PLA) ca polimer care este considerat în general sigur (GRAS).

 

Cum se fabrică plasticul din amidon de porumb?

 Prin intermediul biotehnologiei moderne, un lichid transparent și incolor, numit acid lactic, este obținut din boabe de porumb cu amidon. Un proces special de polimerizare este folosit pentru a genera un material polimeric, numit acid polilactic. Componentele din porumb sunt amidonul, proteinele și fibrele, iar acestea trebuie să fie separate.

Iată care sunt etapele care sunt implicate în acest proces:

  • Porumbul este recoltat, iar cultura este înmuiată și măcinată pentru a separa endospermul de fibre și gluten. Aceasta este o etapă tipică a recoltării cerealelor. Boabele de porumb sunt scufundate într-o soluție de apă fierbinte și dioxid de sulf, unde componentele se descompun în amidon, proteine și fibre.
  • Acesta este centrifugat pentru a elimina uleiul de porumb, iar în urma lui rămâne amidon aproape pur.
  • Enzimele sunt adăugate la endospermul de amidon, ceea ce transformă endospermul în dextroză, un zahăr simplu.
  • Se adaugă culturi de bacterii, ceea ce face ca zahărul să fermenteze și să se transforme în acid lactic. Berarii folosesc același proces de fermentare pentru a produce bere.
  • Acidul lactic este format din molecule de lactide, care se leagă în lanțuri lungi de polimeri.
  • Producătorii de bioplastic au la finalul procesului peleți de plastic din acid polilactic. Acestea pot fi topite pentru a lua aproape orice formă, sau poate fi filat în fibre.

 

Utilizări ale acidului polilactic (PLA)

Plasticul din acid polilactic poate fi transformat într-o peliculă sau o fibră, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea în materialele de ambalare. Pot fi utilizate diverse procese de fabricație, precum termoformarea și turnarea prin injecție.

 

Proprietățile acidului polilactic înseamnă că materialele plastice din amidon de porumb au aceste calități:

  • Siguranță alimentară și rezistent la grăsimi și uleiuri alimentare.
  • Bun pentru aplicații de imprimare.
  • Inflamabilitate scăzută.
  • Barieră ridicată împotriva aromelor.
  • Rezistent la razele ultraviolete de la soare.
  • Compozabil.
  • Reciclat prin retușare.

 

Așadar, în principiu, acidul polilactic (PLA) provine din amidon vegetal fermentat, care provine în principal din polimeri de amidon de porumb și este denumit în mod obișnuit plastic din amidon de porumb.